torstai 10. maaliskuuta 2016

Karkkipäivä - Sitruunatäyte muffinssit











Kananmunaton leivonta on jo niin yleistä, että lähes jokaisesta reseptistä löytyy munaton versio. Helpoimmillaan kananmunan voi vain jättää pois, ja toisissa resepteissä sen voi korvata vaikkapa hedelmäsoseella tai perunajauhoilla, riippuen kananmunan tehtävästä leivoksessa. Sitten on vielä reseptit jotka perustuvat muna-sokerivaahtoon. Nämä reseptit täytyy tehdä alusta asti uusiksi, että saadaan tehtyä korvaava leivonnainen. Ne eivät yleensä hirveästi muistuta olomuodoltaan, eivätkä maultaan alkuperäistä. Hyvältä ne maistuvat, mutta ovat rakenteeltaan usein hieman tuhdimpia.

Kun joka puolella kohistiin kikherneiden liemestä tehdyistä marengeista, päätin kokeilla niillä kananmunan korvaamista perinteisessä levykakkupohjassa. Taikina vaahtosi oikein hyvin, mutta uunissa siitä paistui läpeensä rapsakka kuiva kökkö. Joten tarvittaisiin vielä jokin sidosaine joka toisi pohjaan rakennetta. Joskus olen jostakin lukenut, että joku on käyttänyt cashewpähkinävaahtoa keltuaisen korvikkeena. En muista kuka, taikka minkälaisessa leivonnassa, mutta tätä tietoa pyörittelin päässäni pitkään. Jos kikherneiden liemi = valkuainen, ja cashewpähkinävaahto = keltuainen, niin eikös kikherneiden liemeen tehty cashewpähkinävaahto ole sitten yhtä kuin kananmuna? Ei kun kokeilemaan.

Uhriksi joutuivat muffinssit, ja tässä tulos:


Taikina onnistui yli odotusten, niin että nyt saan raaputtaa uunin pohjasta sitruunatäytettä. Meidän keittiössä on totuttu siihen, että läheskään joka kerta kun leivon, ei välttämättä päästä syömään yhtään mitään, vaan loppu ilta kuluukin sitten tiskatessa, ja pohtiessa miten ilmenneen ongelman voisi ratkaista. Joten otan tämän yli kohoamisen positiivisena ongelmana, ja keskityn siihen että meikäläisen "kananmuna" TOIMII! Tässäpä kuulkaa on ratkaisu onnistuneen kääretortun, kakkupohjan tai minkä tahansa muna-sokerivaahtoon pohjatuvan reseptin muuntaminen kananmunattomaksi tai jopa vegaaniseksi.

Cashewpähkinä-kikherneliemivaahto

125 g pähkinöitä
1 Kikhernetetran liemi (380g)

Liota pähkinöitä vähintään puolituntia vedessä. Murskaa pähkinät blenderissä, ja lisää sekaan vähän kerrallaan kikherneiden lientä, kunnes sinulla on sileää ja jämäkkää vaahtoa. Jouduin lisäämään pähkinöiden sekaan vielä tilkan vettä, ettei koostumus jäänyt liian paksuksi.


Muffinssit

Tein 18 kpl, mutta jos et halua räjäyttää niitä, niin taikina riittää varmaan 24 muffinssiin.
Vegaanisia muffinsseja saat korvaamalla maidon esimerkiksi mantelimaidolla ja voin kasvirasvalla.

Cashewpähkinä-kikherneliemivaahto
2 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl maitoa
75 g voita

Vaahdota sokeri ja pähkinävaahto. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon vuorotellen maidon kanssa, sekoita varovasti. Lisää lopuksi sulatettu voi.

Sitruunatäyte

Täyte riittäisi tuplasatsiin muffinsseja, tai voit tarjoilla loppu täytteen esimerkiksi marjojen tai hedelmäsalaatin kanssa.

2 dl vispikermaa
100g maustamatonta tuorejuustoa
1 sitruuna
1,5 rkl vaniljakreemijauhetta
sokeria oman maun mukaan

Vispaa kerma löysäksi vaahdoksi, lisää sekaan notkistettu tuorejuusto sekä raastettu sitruunan kuori ja puristettu mehu. Viimeiseksi lisää vaniljakreemijauhe, ja mausta oman maun mukaan sokerilla.

Annostele vähän taikinaa muffinssi vuokien pohjalle, paina lusikalla kolo taikinaan ja laita täytettä koloon. Peitä taikinalla.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 20 minuuttia.

Kikherneiden liemi tuoksuu aika voimakkaalle, mutta sitä ei kannata säikähtää, se ei maistu taikinasta millään tavalla. Muffinseissa oli pieni pähkinäinen maku suoraan uunista tullessaan, mutta muffinsien jäähdyttyä ei sitä enää erottanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti