tiistai 8. maaliskuuta 2016

Superruokaa - Chian siemenet




Chian siemenet ovat vakiinnuttaneet paikkansa keittiössäni. Lisäilen niitä kaikkialle, leipätaikinoihin ja jälkiruokiin, mutta ennen kaikkea aamupalaani. Chian siemenet ovat melkoisia tehopakkauksia, ja lisäämällä niitä aamupalaan saat hetkessä ravintorikkaan ja täyttävän päivän aloituksen!

Evira on luokitellut chian siemenet uuselintarvikkeeksi, ja niille on asetettu käyttörajaksi 15g/pvä. Mitään näyttöä haittavaikutuksista liittyen siementen "liikakäyttöön" ei ole. Kuitenkin chian siemenet, kuten muutkin paljon omega 3 rasvoja sisältävät elintarvikkeet laskevat verenpainetta, joten matalasta verenpaineesta kärsivien kannattaa tarkkailla sopivan päiväannoksen löytymistä.

On hyvä huomioida kuitenkin se, että kasvikunnan tuotteista saatavat omega 3 rasvat eroavat eläinkunnan omega 3:sista. Kasvikunnan omega 3 rasvat sisältävät vain alfalinoleenihappoa (ALA), kun esimerkiksi kalan omega 3:set sisältävät ALA:n lisäksi myös kahta muuta: eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA). Välttämättömiä rasvahappoja, eli rasvoja, joita elimistö ei pysty itse tuottamaan, ovat vain ALA ja Omega 6:sta saatava linolihappo. EPA:a ja DHA:ta elimistö pystyy valmistamaan ALA:sta. Minun on ihan turha lähteä arvioimaan, minkälainen hävikki rasvahapoille tapahtuu tämän muuntamisen seurauksena, mutta maalaisjärjellä voisi olettaa, että rasvahappoja tarvitaan hieman enemmän. Olipa sitten miten oli, en ainakaan pikaisen etsinnän tuloksena löytänyt mitään Omega 3 rasvojen liikasaannista koituvia haittavaikutuksia. Yleensä ongelma on niiden liian vähäinen saanti. Ravitsemussuositusten mukainen päiväannos on 1 % päivän kokonaisenergian määrästä, eli n.2-3grammaa.

Suositusannos 15g, sisältää keskimäärin

Energiaa 72 kcal
Rasvaa                          4,6 g
    joista Omega 3:sta 0.92 g
    Omega 6:sta  0,26 g
Ravintokuitua 5,7g
Proteiinia 2,5 g
Kalsiumia 95 mg 
    (n. 12 % päivän saantisuosituksista)
Fosfori 142 mg 
    (n. 20 % päivän saantisuosituksista)


Suosittelisin aloittamaan siementen käytön pieninä annoksina, juurikin niiden kuitupitoisuuden takia, niin säästyy turhilta vatsanväänteiltä.
Yksi helppo tapa käyttää chian siemeniä on tehdä niistä valmista hyytelöä, jota voi sitten lisäillä smoothien, jogurtin tai puuron sekaan.


Chian siemen hyytelö ei varsinaisesti ole mitenkään houkutteleva näky, ja alkuun olin hyvinkin skeptinen pystyykö sitä mönjää syömään. Maistamisen jälkeen olin helpottunut: ne eivät maistu juuri miltään, eivätkä ne ulkonäöstä huolimatta tuntuneet ällöttävältä suussa.

Chian siemeniä ei tule koskaan syödä "raakana" vaan ne tulee aina liottaa nesteeseen. Ne sitovat itseensä jopa 12 kertaa painonsa verran nestettä, ja ne tekevät sen nopeasti. Tuloksena on paksu geelimäinen massa. Liottamattomissa chian siemenissä piilee suuri tukehtumisvaara. Noin viidentoista minuutin liotus riittää. Niiden käyttöä ei kannata pelätä, huomaat kyllä ovatko siemenet turvonneet tarpeeksi.

Tsekkaa herkullisen Chia-Mustikka smoothien resepti täältä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti